Search
Close this search box.

На початку вересня було відкрито два нових магазини “Наш Край”

На початку вересня мережа “Наш Край” поповнилась ще двома торговими закладами, які були відкриті на умовах франчайзингу у Харківській (смт. Солоницівка) та Одеській (с. Знам’янка) областях.

У смт. Солоницівка магазин відкрився у форматі «біля дому», за адресою вул. Пушкіна, 9, площею 220 м кВ. Для покупців працює три каси та є зона Food-to-Go, відділ власної кулінарії, випічки та свіжого м’яса.

У с. Знам’янка торговий заклад працює у форматі «експрес», знаходиться за адресою вул. Генерала Плієва, 29/4 та має площу 62 м кВ. Для обслуговування покупців встановлено дві каси.

Також у нових магазинах «Наш Край» діє програма лояльності DRUZI, що дозволяє покупцям відслідковувати накопичені та витрачені бонуси, й економити на наступних покупках, бачити історію покупок та отримувати персональні пропозиції.

Завантажити додаток DRUZI можна на Google Play також зареєструватись можна на сайті DRUZI або у чат-боті Viber.

Свіжість, гостинність, завжди вигідно – це по-нашому!

Джерело: https://nashkraj.ua/uk/news/na-pochatku-veresnya-bulo-vidkryto-dva-novyh-magazyny-nash-kraj/

«Здоров’я працівників та безпека гостей – наш пріоритет»: у КРЦ «Адреналін Сіті» вакцинували персонал

24 вересня відбулася організована вакцинація працівників в КРЦ «Адреналін Сіті».

Про це повідомляє кореспондентка Бізнес.Район.

Вакцинація відбулася у співпраці з клінікою «Біхелсі», яка організувала мобільну бригаду.

«Головне завдання – це здоров’я нашого колективу та безпека гостей. Ми хочемо, щоб усі були спокійні та здорові», –  розповіла комерційна директорка Ірина Мордик.

Отримали вакцину 66 людей, 20% з них – вже другу дозу. Використовували вакцину Pfizer.

«Плануємо охопити щепленням до 90%, а згодом 100%. Я впевнена що це єдиний шлях подолати цю епідемію», – коментує Ірина Мордик.

Крім працівників закладу, вакцинувалися також партнери.

Джерело: Бізнес. Район https://business.rayon.in.ua/news/433306-zdorovya-pratsivnikiv-ta-bezpeka-gostey-nash-prioritet-pro-vaktsinatsiyu-personalu-v-alrenalin-siti

Віктор Мольченко, VolWest Group: Наш Край орієнтується на свого покупця, оскільки добре знайомий та впізнаваний

Генеральний директор національних мереж Наш Край та SPAR розповів про досягнення мереж під час пандемії COVID-19 та основні напрямки розвитку двох брендів у майбутньому.

Ось уже два десятиліття інвестиційна група VolWest Group розвиває роздрібну продуктову мережу магазинів Наш Край (з 2001 року) та забезпечує розвиток в Україні міжнародного бренду супермаркетів SPAR (з 2017 року). Це дає хорошу синергію брендів: SPAR International отримав стабільний і впевнений розвиток в Україні, VolWest Group – можливість розвивати свої мережі в різних форматах і цінових сегментах, а франчайзі – вибір оптимального рішення саме для свого бізнес-проекту. В інтерв’ю RAU керівник рітейл-напрямку VolWest Group Віктор Мольченко розповів про зміну споживацьких вподобань, нові шляхи розвитку та поділився майбутніми планами.

– Скільки магазинів вам уже вдалось відкрити цього року?

– У 2021 році ми уже відкрили 14 магазинів, а до кінця поточного року плануємо ще 46 нових торговельних закладів. Більшість відкриттів у нас припадає, як правило, на друге півріччя. Це так звані «хвилі відкриття». Хочу зазначити, що проектів у розробці є дуже багато і загалом рік є позитивним, але деяких показників нам все ж не вдалося досягнути, хоча рухаємось у тренді ринку.

– Ви маєте на увазі 14 магазинів загалом (і Наш Край, і SPAR)?

– Так, з них 8 магазинів – це SPAR, а 6 – Наш Край. Поки помітна тенденція до більшої популярності магазинів SPAR. З іншого боку, бренд Наш Край, який в цьому році святкуватиме своє 20-річчя, за цей тривалий період уже має свого покупця, оскільки добре знайомий та впізнаваний, зі зрозумілою назвою, з власним виробництвом (випічка, кулінарія, кондитерський цех, коптильний цех тощо), з перевіреними та адаптованими за 20 років стандартами якості та операційної діяльності. Як результат, перед відкриттям нових магазинів наш партнер має вибір, а ми (центральний офіс) звертаємо увагу на кластер потенційних гостей майбутнього магазину.

– Переважно відкриваєте свої торговельні заклади на Заході України?

– Це не зовсім так. У нас зараз дуже багато угод щодо відкриття магазинів на Сході та в Центрі України. Деяким партнерам ми пропонуємо відкривати магазини Наш Край, але слід визнати, що на даний момент бренд SPAR є лідером саме за чисельністю нових відкриттів. Проте, якщо ж порівнювати за загальною кількістю магазинів ці мережі, то торговельних закладів Наш Край значно більше. Всього у нас близько 280 магазинів, з них 65 – це SPAR, а решта – Наш Край.

– Основну хвилю відкриттів нових магазинів запланували на друге півріччя?

– Так, все правильно. Зважаючи на менталітет наших партнерів, у яких планування та прийняття рішення займає досить тривалий час, далі настає період літніх відпусток, а з осені більшість із них хоче дуже швидко відкрити власний магазин до початку нового року. Ця тенденція повторюється з року в рік, тому ми серйозно налаштовані виконати план.

– Яким чином пандемія коронавірусу вплинула на плани розвитку та поточну діяльність вашої мережі?

– Пандемія однозначно вплинула на всіх операторів ринку. Звичайно, ми працювали в карантин, але через деякі зміни звичок покупців, зокрема появу побоювань підхопити коронавірус, було важко. Із суттєвих змін, які відбулись у цей період та мали вплив на роботу мереж, слід відзначити зміну поведінки наших гостей: кількість їхніх візитів до магазинів зменшилась, але водночас збільшився середній чек покупки. Крім того, нашим гостям потрібен був достатній період часу, щоб припинити здійснювати панічні закупки й перейти до нормального споживання. Вони тепер почали уважніше ставитися до вибору товарів, віддають перевагу фреш-категоріям, здоровому харчуванню, цікавляться інгредієнтами. З точки зору рентабельності у нас зросли транспортні витрати, а також витрати на придбання санітарно-гігієнічних засобів. Якщо ж розглядати ситуацію з точки зору перспектив розвитку, то період пандемії вивів на перше місце магазини формату «біля дому», які зараз є найбільш оптимальними та цікавими для наших франчайзингових партнерів, оскільки наразі гість прагне зробити швидку й оптимальну за асортиментом покупку.

– Тобто саме цим можна пояснити тенденцію до відкриття більше магазинів SPAR Express?

– Так, але це не єдине пояснення. Сума стартових інвестицій для відкриття магазину SPAR Express є значно меншою, і ці магазини значно швидше досягають планових показників та окупності. – А чи були минулого та поточного року відкриття магазинів SPAR більшого формату? – Так, минулого року відкрили один гіпермаркет EUROSPAR в Івано-Франківську площею 800 кв. м, а у 2019 році – EUROSPAR у Вінниці, площею 924 кв. м. Якщо дивитись статистику, то у нас 29 магазинів SPAR формату «біля дому», середня площа яких становить 250 кв. м (від 150 до 550), а торговельних закладів SPAR Express – 24 і середня площа їх становить 95 кв. м.

– Магазини Наш Край переважно невеликих форматів чи середнього супермаркету?

– Наш Край працює у двох форматах: «біля дому» та «експрес». Це, по суті, зручний супермаркет площею до 500-600 кв. м, який розташований поблизу й пропонує максимально зручний асортимент найбільш необхідних товарів на кожен день. – Напевно, зараз ви більше відкриваєте магазини Наш Край Експрес? – Станом на зараз Наш Край Експрес користується популярністю серед наших партнерів. Якщо ж брати до уваги історію усіх 20 років розвитку мережі, то мабуть ми більше відкривали Наш Край у форматі «біля дому». В обох цих форматів є основна перевага: Наш Край – це зручний магазин, який пропонує досить широкий асортимент товарів та додаткових сервісів.

– Як конкуруєте з іншими аналогічними магазинами?

– Конкуренцію ми сприймаємо як стимул до подальшого розвитку. Нам важливо зробити візит наших гостей у наші магазини максимально зручним, швидким та корисним. Для цього ми облаштовуємо наші заклади (де дозволяє площа) зонами Food-to-Go з кавовими апаратами та швидким перекусом, робимо акценти на товарах категорії фреш, власній випічці та напівфабрикатах власного виробництва, щоб наш гість мав можливість придбати усе свіже та необхідне для сім’ї на кожен день.

– На кого орієнтуєтесь у своїй роботі?

– Однозначної відповіді тут бути не може. У нас є власний досвід і достатньо серйозне аналітичне підґрунтя. Окрім того, в останні роки нам досить потужно допомагає SPAR International своєю світовою практикою та досвідом, адже це одна з найбільших мереж незалежних рітейлерів у світі, і ми маємо доступ до необхідної фінансової, комерційної та маркетингової інформації. Такої можливості не має жодна мережа в Україні.

– Які моделі франчайзингу практикуєте?

– Наші основні партнери працюють за договором комерційної концесії. Ми працюємо за стандартною системою франчайзингу, яка є доступною для багатьох підприємців. Основна перевага франчайзингу в тому, що він дає одиничному підприємцю можливість швидкого та безпечного старту та подальшого розвитку. Це хороший вибір для тих, хто прагне знизити ризики і працювати відразу з відомим брендом. Згідно зі статистикою ринку, рівень успіху нового бізнесу в системі франчайзингу становить 90%. І навпаки 25% самостійних підприємств, стають банкрутами протягом двох років, 40% – 5-ти років, 82% – 10-ти років. Близько 90% магазинів у наших мережах – це франчайзингові проекти, чисельність яких зростає. Завдяки цьому компанія може запропонувати своїм франчайзі вигідні умови.

Ми пропонуємо найкращий франчайзинговий пакет і умови співпраці без початкового внеску і рекламного збору. Термін окупності інвестицій становить від п’яти місяців роботи за нашим перевіреним щомісячним маркетинговим планом. Встановлюємо унікальну систему лояльності, надаємо у користування холодильне та торгове устаткування з можливістю подальшого викупу, дисконти та бонуси при покупці товарів у постачальників. Ми готові навчити персонал і подбати про їх кваліфікацію.

Головне у співпраці за системою франчайзингу – це обмін досвідом. Ми систематично ділимося зі всіма франчайзі своїми напрацюваннями, надаючи, таким чином, можливість вести бізнес успішно та ефективно. Це свого роду синергія, коли ми ділимося, навчаємо і коли з нами діляться новими ідеями та пропозиціями. Франчайзинг – це партнерство, обмін думками та взаємний розвиток. За системою зворотного франчайзингу у нас працює лише декілька проєктів, і ця модель наразі менш розвинута. Наприкінці грудня 2017 року ми відкрили два магазини на умовах зворотного франчайзингу та стали першою мережею в Україні, яка використала цю модель для розвитку бізнесу.

Зворотний франчайзинг – це інноваційна модель підприємницької діяльності. Ми як франчайзер не просто допомагаємо відкрити магазин під ключ, як і раніше, але й здійснюємо повне комерційне, операційне та маркетингове управління торговельним закладом як на етапі відкриття, так і в подальшій його діяльності. Таким чином партнер-франчайзі, який інвестує у відкриття свої кошти, передає основні функції команді фахівців у галузі рітейлу, отримуючи при цьому економію на управлінні магазином. Модель зворотного франчайзингу має величезні переваги, особливо для малого та середнього бізнесу. Вона допомагає знизити витрати на старті власної справи.

– За франчайзинговою схемою відбувається відкриття і магазинів Наш Край, не лише SPAR?

– Так. Зараз у мережі Наш Край 189 магазинів, які відкриті за системою франчайзингу, а у мережі SPAR – 53. Обидва бренди вже досить впізнавані, щоб підприємці самі визначались, у складі якої мережі вони хочуть працювати. Є партнери, які розвивають магазини обох брендів. Головна різниця – емоційна.

SPAR – це світова мережа певного формату. У неї свої конструктивні стандарти, дизайнерські рішення, в асортименті багато власного імпорту, обов’язкова зона Food to Go. А Наш Край – національна українська мережа, добре знайома покупцям, зі своєю традиційною випічкою, улюбленою та знайомою кулінарією. Тому для відкриття нових магазинів під конкретним брендом ми аналізуємо споживачів, які працюють чи проживають у торговій зоні. Якщо люди відкриті до новинок, там знайде свого покупця магазин SPAR. Натомість у деяких регіонах давно працюють магазини Наш Край і заслужили там хорошу репутацію.

– Яке співвідношення власних та франчайзингових магазинів?

– Власних магазинів – 31, а решта – франчайзингові.

– Розкажіть про свої плани на майбутнє.

– Плануємо й надалі утримувати лідерські позиції на ринку франчайзингу у продуктовому рітейлі. Продовжуємо працювати над вдосконаленням операційної діяльності. Зараз, до прикладу, ми займаємось проектом операційної підтримки наявних партнерів, тобто проводимо аудит їхньої діяльності та підказуємо, що можна покращити, оптимізувати.

Ми продовжуємо розвивати нашу програму лояльності DRUZI, яка впроваджена в усі наші магазини. Також хочемо централізувати дуже складні технологічні процеси власного виробництва й оптимізувати операційні процеси. І, звичайно, розглядаємо низку колабораційних проектів.

– А з ким плануєте колаборацію?

– Ми уже співпрацюємо з Meest Express, а ще плануємо співпрацю з рестораторами.

– А є у вас власний мобільний додаток?

– У нас є власна програма лояльності DRUZI (спільна для обох мереж), для якої ми розробили мобільний додаток, який працює на iOS i Android, та запустили чат-бот у Viber. Для гостя функціонал додатку передбачає електронну картку лояльності (таким чином поступово відходимо від використання пластику), особистий кабінет, пошук магазинів, можливість відслідковувати накопичені / витрачені бонуси та історію покупок, переглядати акції кожного магазину та отримувати персональні пропозиції: купони, знижки тощо.

Джерело: https://rau.ua/

Історичний роман для підлітків: премію Корсака вручили письменниці з Буковини

У Луцьку вчетверте відбулось урочисте вручення Премії імені Івана Корсака. В музеї сучасного українського мистецтва Корсаків зібралося чимало людей: родина та друзі письменника, державні діячі та поціновувачі історичних романів.

Журналістка Район.Культура теж там побувала.

15 вересня уже традиційно на день народження відомого письменника та журналіста Івана Корсака вручають премію за історичний роман. Та цьогоріч відбулася трагічна подія, яка змінила історичний альманах проведення церемонії – не стало Михайла Слабошпицького.

«Шкода, але 30 травня пішов у засвіти голова журі Премії Івана Корсака Михайло Феодотович Слабошпицький – український письменник, літературознавець, громадський діяч та Шевченківський лауреат 2005 року», – розповіла ведуча церемонії, Тетяна Репницька.

Також ведуча оголосила, що новою головою журі конкурсу стала дружина Михайла Слабошпицького – Світлана Короненко, після чого усі присутні вшанували пам’ять письменника хвилиною мовчання.

Світлана Короненко – журналістка, поетеса, письменниця та директорка видавництва «Ярославів Вал». Вона розповіла, що її знайомство з творчістю Івана Корсака почалося у 2005 році з книги «Імена твої, Україно». Ця книга звучала з ефіру Українського радіо, де тоді працювала Світлана Короненко. Пізніше вони особисто познайомилися, коли письменник приїздив у видавництво.

«Таких унікальних людей, як Іван Корсак, які би так несамовито працювали, мені не доводилось зустрічати. Ну хіба що Михайло Слабошпицький!» – сказала Світлана Короненко.

За 9 останніх років свого життя Іван Корсак видав 14 історичних романів. За словами письменниці – це неймовірні здобутки, адже щоб написати історичний роман необхідно декілька років лише на пошуки матеріалів. А Іван Корсак видавав по два романи щороку.

«Цим чоловіком не можна не захоплюватись! Слухаючи Івана Корсака, коли він виходив за трибуну і розповідав про свої твори, складалось враження, що це людина – енциклопедист!» – додала Світлана Короненко.

Вона також зазначила, що жанр історичної прози погано розвивається у наш час. Мало прозаїків ризикує писати історичні твори. А також пригадала Анатолія Дімарова, який говорив, що тільки божевільна людина може сісти і писати історичний твір.

Продовжив слова Світлани Короненко Віктор Корсак, рефлексуючи над важливістю історичного роману. Син письменника зазначив, що важливість полягає в ідеологічній, пізнавальній та естетичній функціях історичного роману.

«Наполеон казав, що історію цитують переможці. А я цю фразу перефразував і кажу, що історію цитують ті, хто хоче перемогти!» – зауважив Віктор Корсак.

До урочистого оголошення результатів конкурсу Тетяна Репницька витримала невелику паузу для інтриги. Адже вибір журі цьогоріч дещо особливий.

Лауреаткою стала письменниця, яка пише для підлітків. Це Зірка Мензатюк та її роман «Як я руйнувала імперію». Письменниця отримала диплом, медаль, а також грошову винагороду в сумі 50 тисяч гривень.

Авторка родом з Буковини. Закінчила Національний університет імені Тараса Шевченка. Після навчання працювала газетяркою. Потім все життя писала книги для дітей, зокрема казки. Зараз пише твори для підлітків.

«Зірка Мензатюк є лауреаткою Премії імені Лесі Українки, скажу, що ця премія – це «український» Оскар дитячої літератури», – додала Тетяна Репницька.

Сама ж лауреатка зауважила, що з Премією імені Івана Корсака її пов’язали космічні сили, адже 15 версня – це не тільки день народження Івана та Віктора Корсаків, а й її доньки.

За словами Зірки Мензатюк, добре, що є люди, які зараз несуть місію змін в культурі, коли держава цього не робить. Таким є Конкурс української мови, який очолював Михайло Слабошпицький, а також такою є творчість Івана Корсака та Премія за історичний роман його імені.

«Коли людина піднімає такий потужний пласт нашої історії, розуміючи, що саме про цих особистей треба говорити, і вони мають надихати нашу молодь, це дуже важливо», – сказала про Івана Корсака Зірка Мензатюк.

Також лауреатка зазначила, що простіше писати про вигадані речі. Але якщо нива історичних правдивих творів не засіяна, то вона заростає бур’янами.

«Якщо ми не знаємо історії і ці знання не доходять до нашої молоді, то тоді приходять міфи. І часто це чужі міфи! Якщо ми сьогодні не даємо цілісної картини, то нашу молодь дуже легко зманити на райські картини, за якими – не райські речі», – додала Зірка Мензатюк.

Письменниця подякувала за вибір саме цієї книги і розповіла, що цей твір розкритикувала «Московська літературна газета», надрукувавши про це на першій шпальті. І їй дуже важливо, що цю книжку оцінив ще за життя Михайло Слабошпицький та інші члени журі.

«Якщо супротивники зляться, то я собі дозволяю думати, що таки книжка чогось вартує і вона потрібна!» – із гордістю заявила письменниця.

На завершення своїх слів Зірка Мензатюк пригадала слова Василя Лопати, що творчій людині для роботи потрібно три речі: перша – успіх! Друга – успіх! І третя – успіх! І подякувала організаторам премії за те, що вони дають майстрам історичних романів відчуття успіху.

На захід прийшло багато представників місцевої влади, які мали змогу висловити свою думку та враження від Премії імені Івана Корсака. До слова запрошували заступника голови Волинської обласної ради Григорія Пустовіта, народну депутатку України та науковицю Ірину Констанкевич та заступницю міського голови Луцька Ірину Чебелюк.

Григорій Пустовіт зазначив, що премія імені Корсака – це велика гордість для Волині. Особисто подякував Віктору Корсаку за продовження справи батька та привітав лауреатку із перемогою.

«Ми кажемо, що колись у нас були меценати: Ханенки, Семеренки… Сьогодні у нас є Корсаки», – сказав голова облради.

Ірина Констанкевич розповіла про роки в університеті, де вони з Іваном Корсаком співпрацювали. Адже він присвятив багато років вихованню студентів заради майбутньої української інтелігенції.

«Ви формуєте пантеон еліти, дякую вам за цей пантеон. Нам, українцям, його бракує», – подякувала Ірина Констанкевич родині Корсаків за їх роботу у розвитку культури.

«Нам важливо берегти той вклад, який для нашого міста, області та України вніс Іван Феодосійович», – сказала Ірина Чебелюк.

Також урочисту церемонію вручення Премії відвідали представники освіти та культури: Юлія Цигвінцева – аспірантка Інституту української мови НАН України, працівниця «Ярославів Вал», Микола Кучерепа – професор ВНУ імені Лесі Українки, Вікторія Головей – професорка ВНУ імені Лесі Українки, Ніна Горик – волинська поетеса та Наталія Пахайчук – керівниця інноваційних проєктів CID Media Group.

Першою серед освітян виступила Юлія Цигвінцева та розповіла про книжку-переможницю. За її словами, стиль написання книги є легким та невимушеним, а мова цікавою. Книга обрамлена буковинськими діалектизмами, які вдало вплітаються в текст. Кожен образ у книзі колоритний.

«На фоні юнацької дружби і кохання, перших зрад і перемог нам показано як камінчик за камінчиком у кожному селі та родині руйнується радянська імперія. Тобто «совок» у головах поступово зникає», – розповіла Юлія Цигвінцева.

Також вона згадала про те, що в цей день світ святкує День демократії. Та побажала авторці, щоб таких творів про демократію було більше.

Микола Кучерепа розповів про свої дружні стосунки з Іваном Корсаком. Як письменник востаннє ділився своїми майбутніми планами, адже через два тижні планів не стало, бо не стало й самого Івана Корсака.

«Він створив стільки, скільки створив. Така доля, доля творця. Не дають боги богемним людям довгого життя», – сказав Микола Кучерепа.

За словами культорологині Вікторії Головей, культура завжди потребувала підтримки, але родина Корсаків – це ті люди які не тільки підтримують, а й творять культуру і культурну комунікацію. Те, що започаткував Іван Корсак, воно розвивається та процвітає.

«Для молоді дуже важливі такі книжки, тому що ми маємо спільними зусиллями допомогти їм ввійти в новий світ», – сказала про книгу Зірки Мензатюк Вікторія Головей.

Ніна Горик поділилася своїм захопленням Іваном Корсаком та Михайлом Слабошпицьким.

«Вони – ровесники, вони – люди одного покоління. Люди одного високого польоту», – сказала поетеса.

За її словами, ім’я Зірки Мензатюк відоме усім, хто працює у сфері освіти, адже її твори входять до програми літературного читання та словесності. Вона завжди писала про Україну для дітей.

«Я хочу подарувати вам наші, не заморські квіти. Які пахнуть волинським небом, пахнуть нашими ранками і туманами. Хай вам буде тепло в обіймах Волині», – привітала Ніна Горик лауреатку Премії.

Наталія Пахайчук висвітила ще один талант Івана Корсака, а саме його журналістські досягнення. Вона розповіла про особисті спогади, про роботу із газетою «Сім’я і дім», яка є дітищем Івана Корсака.

«Та справа, яку він заклав 25 років тому, живе сьогодні завдяки тому, що існує школа журналістики, де стандарти, професійність та цінності передаються з покоління в покоління», – розповіла Наталія Пахайчук.

Також журналістка розповіла особисту історію з юнацьких років: Іван Корсак взяв її матеріал до друку у своїй газеті, чим вселив їй віру в себе. Редакція й досі практикує надавати можливість молодим талантам, ентузіастам спробувати себе. Це формує спільноту журналістів та читачів.

«Первісним було слово і немає значення, на якому носії це слово. Воно важить більше, і це навіть добре, що ми не будемо більше нищити лісу, а можемо поширювати інформацію значно швидше і ефективніше, ніж в газеті», – процитувала слова Івана Корсака 2016 року про оцифрування медіа Наталія Пахайчук.

Тепер CID Media Group – це великий медіа-холдинг, який бере свій початок від газети «Сім’я і дім» та зберігає цінності, започатковані Іваном Корсаком, які не змінювалися протягом 25 років.

«CID Media Group тримається на трьох «К»: концепція, корпоративна культура та ком’юніті», – додала Наталія Пахайчук.

Наприкінці офіційної частини вечора Світлана Короненко оголосила новий склад журі. До нього увійшли усі попередні лауреати Премії Івана Корсака: Юрій Винничук, Петро Кралюк, Микола Суховецький, Зірка Мензатюк, а також Віктор Корсак та Світлана Короненко.

Дещо нестандартним став виступ камерного хору «Оранта» із його класичним звучанням у стінах Музею сучасного українського мистецтва. Музикантів підтримували бурхливими оплесками.

На останок хористи привітали Віктора Корсака з днем народження та заспівали йому «Многая літа».

Протягом неофіційної частини вечора, Віктор Корсак приймав ще багато привітань від знайомих та гостей події. Найбільш помітним подарунком став 14-томник із усіма творами та листами Лесі Українки, який презентували представники ВНУ імені Лесі Українки: Юрій Громик – мовознавець та професор та Наталія Благовірна – філологиня та доцентка.

Це дуже цінний подарунок, адже надруковано всього 1,5 тисячі таких комплектів. Збірку творів великої поетеси створили до 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

Завершив усе урочисте дійство невеликий фуршет, де за келихами шампанського та у невимушеній атмосфері усі гості могли поспілкуватися один з одним, поділитися своїми враженнями, думками та планами на майбутнє.

Джерело: Таблоїд Волині https://volyn.tabloyid.com/art/istorichnii-roman-dlia-pidlitkiv-premiiu-korsaka-vruchili-pismennitsi-z-bukovini-foto

No Images found.

«Ця людина – не планета, а ціла галактика»: у Луцьку відбувся вечір літературного портрету Івана Корсака

У Луцьку відбувся вечір пам’яті, присвячений життю  і творчості письменника, громадського та культурного діяча, заслуженого журналіста України Івана Корсака.

Захід відбувся 14 вересня у Волинській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки. Побувала там і журналістка Район.Луцьк.

Волинська журналістка та письменниця Кладвія Корецька під час виступу зауважила, що коли говорити про діяльність Івана Корсака то очевидно, що він для Волині і для всієї України є знаковою постаттю.

«Якби доля подарувала йому ще кілька років життя, то вся Європа дізналась би про  його діяльність, бо це людина надзвичайного таланту, європейського масштабу. Це людина не планета,  а ціла галактика», –сказала журналістка.

Клавдія Корецька розповіла про редакційні робочі будні у «Трибуні» за часів спільної роботи з Іваном Корсаком та зауважила, що він був людиною, сповненою енергії, мав безліч ідей і завжди активно працював над їх втіленням. Також умів згладити усі недоречності і сварки у творчому колективі, що часом виникали.

До слова запросили викладача ВНУ ім. Лесі Українки Миколу Кучерепу, що прийшов на захід зі своїми студентами. Микола Кучерепа з власних спогадів розповів, що Іван Корсак був дуже щирою людиною, завжди ділився своїми планами.

«На культуру треба було грошей, постійно їх не вистачало, але Корсак завжди доводив до кінця все, до чого брався», – сказав він.

Серед запрошених гостей заходу були Марія Корсак, дружина письменника та син Viktor Korsak.

«Для сім’ї він був хорошим батьком, для мене – хорошим чоловіком. Він не просто писав. Він цим жив», –  сказала Марія Корсак.

Дружина письменника розповіла про нелегке життя у радянські часи: як важко було тоді працювати, творити свою справу і про те як Іван Корсак почав писати.

«Він кожного дня прокидався коло сьомої години ранку. З 7 і до 9 вже працював. Писав кожен день»

Марія Корсак поділилась спогадами про чоловіка та розповіла, що дуже чітко пам’ятає останній вечір, коли звернулась до чоловіка зі словами: «От пишеш все, пишеш. Вже б мені щось написав». І він написав.

Іван Корсак став відомим своїми історичними романами. Писав про видатних особистостей, детально опрацьовував архіви, щоденники, твори. Зміг відкрити Україні невідомі до того імена, які були багато років під забороною, або замовчувані постаті української історії. Мова Івана Корсака неймовірно точна.

За словами сина, Віктора Корсака, написавши один роман, батько завершував, коригував другий і паралельно писав третій. Віктор згадує батька за такими словами:

«Для того, аби стати великою людиною, необхідно мати хист і поєднати його з працею. Втім, самого хисту замало, він має перейти в цінності. У батька була універсальна комбінація людських рис, яка містила увагу, уяву, мислення і неймовірну пам’ять»

Віктор Корсак звернувся до школярів і студентів, що були присутні на  заході.

«Коли хочеш чогось досягнути, треба зранку до вечора про це думати. Коли їсиш, думаєш, спиш. Коли хочеш бути професіоналом свої справи, то треба вивчити все, що зробили до тебе і написати щось  інше, унікальне. Унікальність – дуже важливо», –сказав  він.

Директорка книгозбірні  Людмила Стасюк розповіла, що Іван Корсак вболівав за кожен крок бібліотеки і допомагав відстоювати її інтереси, більше за усіх керівників і начальників.

Волинська письменниця Ольга Ляснюк поділилась власними спогадами про знайомство з Іваном Корсаком.

«Іван Корсак робив свої справи захопливо і успішно. Це викликає надзвичайну повагу. Добре, що є  його книжки і світлі спогади, так ми можемо згадати Івана Феодосійовича. Це  продовження його життя як письменника. А найкраще пошанування письменника – взяти до рук його книжку і прочитати», – сказала вона.

На вечорі літературного портрета згадували про життєвий і творчий шлях видатного волинянина Івана Корсака, слухали його пісні і говорили про його книги. Усі присутні зійшлися на думці, що відчуття  постаті приходить через певний період. Іван  Корсак – видатна людина, що створила себе і простір навколо себе Це треба пам’ятати.

Джерело: Район.ін.юа https://kultura.rayon.in.ua/news/429981-tsya-lyudina-ne-planeta-a-tsila-galaktika-u-lutsku-vidbuvsya-vechir-literaturnogo-portretu-ivana-korsaka

16 вересня команда Музею сучасного українського мистецтва Корсаків  та компанії VolWest Group організовує у Львові відкриту презентацію двох видань, двох колективних монографій за редакцією Віктора Корсака:

  1. “Як стати “ІМЕНЕМ”: трактат про те, як “придбати квиток у вічність”
  2. “Анатомія ритейлу”

Презентація відбудеться в рамках Львівського міжнародного Book Forum, який цього річ пройде 15-19 вересня.
Запрошуємо всіх долучитись 16 вересня о 13:00 у готелі «RIUS» (поруч з Національним оперним театром, вул. Гнатюка, 12А)

На вас чекає цікава дискусія, адже в програмі презентації виступи спікерів:

  • Віктор Корсак, Луцьк – співавтор та головний редактор книг, д-р економічних наук, к-т медичних наук, Голова Ради директорів групи компаній VolWest Group.
  • Інна Кондратюк, Луцьк – директор Волинської філії Комп’ютерної Академії ШАГ, психолог-практик.
  • Роман Грицьків, Львів – СЕО консалтингової компанії HBPI company.
  • Марта Походжай, Львів– дизайнер видавництва «Коло».

Презентація триватиме 45 хв – з 13:00 до 13:45

Ми поговоримо про зміст, форму та унікальну подачу матеріалу в книгах, про алгоритм розвитку для кожного, хто хоче досягнути у житті чогось великого, певної «вершини» та стати «ІМЕНЕМ» в історії України та світу, про три види інтелекту.
А також про теоретичні та практичні аспекти розвитку ритейлу, про наш досвід розвитку торговельної мережі.

По завершенню презентації ви зможете придбати книги, поспілкуватись з авторами й відразу отримати автограф.
Книга «Анатомія ритейлу» представлена також на Львівському книжковому ярмарку «Форум видавців».

Чекаємо, вхід вільний!
Записуйте в календар – зустрінемось у Львові 16 вересня о 13:00 в Готелі Ріус!

У Луцьку вчетверте вручать літературну премію ім. Івана Корсака

Літературну премію імені видатного українського письменника, журналіста, почесного громадянина Луцька та Каменя-Каширського Івана Корсака вперше було започатковано 2018 року. Першим Лауреатом став письменник, публіцист, філософ, викладач університету, заслужений діяч науки і техніки України Петро Кралюк, другим – український письменник, прозаїк, поет, критик, есеїст Микола Суховецький з Одещини. Третім – сучасний український письменник, редактор літературних антологій, відомий блогер і політичний оглядач Юрій Павлович Винничук.

Цьогоріч, традиційно вже 15 вересня, церемонія вручення престижної літературної премії ім. Івана Корсака відбудеться вже вчетверте. Захід розпочнеться о 17.00 у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Нагородження відбудеться за участі голови журі, української письменниці, поетки, журналістки Світлани Короненко, фундатора премії, доктора економічних наук Віктора Корсака та інших високоповажних членів журі конкурсу.

Нагадаємо, що Літературну премію імені Івана Корсака 2018 року започаткувала родина письменника спільно з видавництвом «Ярославів Вал» задля розвитку історичного роману та увіковічення пам’яті Івана Корсака.

Вручення премії відбуватиметься щороку до Дня народження письменника 15 вересня.

Згідно з положенням про Літературну премію ім. Івана Корсака, твір, представлений до участі на здобуття нагороди, обов’язково має бути присвячений історії України, написаний українською мовою на високому художньому рівні та мати великий читацький розголос.

Лауреата визначає журі шляхом таємного голосування. Він отримує диплом, медаль, а також грошову винагороду в сумі 50 000 гривень.

Запрошуємо журналістів, письменників, літературознавців, представників влади та активну громадськість міста до участі у заході.

Вхід вільний (маска+дистанція)

У програмі:

  • Вступне слово членів журі.
  • «Тяглість поколінь: як розвивається медіа спадщина Івана Корсака», Наталія Пахайчук, керівниця інноваційних проєктів CID Media Group.
  • Вручення премії.
  • Виступ Камерного хору «Оранта».

Чекаємо! Вхід вільний!

Korsakov Museum of Modern Ukrainian Art

КРЦ Адреналін Сіті Луцьк, Карбишева, 1

 

 

У Луцьку відбувся концерт пісень на поезію Івана Корсака

У Волинському обласному музично-драматичному театрі вперше відбувся концерт пісень на слова журналіста, історика, письменника Івана Корсака.

Концерт «Імена твої, Україно!» до 75-річчя видатного волинянина відбувся 3 вересня. На заході побувала журналістка Район.Луцьк.

Урочиста метушня панувала ще на підступах до театру. З усіх боків до входу стікалися люди, компаніями і по одному, у вечірньому вбранні або вишиванках, і більшість – з квітами в руках. Перед початком концерту люди мали змогу поспілкуватися за келихом шампанського, адже тут були колеги, знайомі, друзі та родина Івана Корсака, а також люди, які знають і цінують його творчість.

Концертна програма розпочалася з виконання кількох пісень, присвячених Волині, у супроводі оркестру Волинського драмтеатру. У доробку письменника було багато поетичних та прозових творів про красу й історію рідної землі. Після цього короткого сету з оркестром до слова запросили представників місцевої влади. Заступниця міського голови Ірина Чебелюк та заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт висловили своє захоплення творчим доробком і професійною діяльністю Івана Корсака та сподівання на те, що пам’ять про нього й надалі берегтимуть.

Пісні на поезію в різних комбінаціях або самостійно виконували Василь Чепелюк, Сергій Бень, Алла Опейда, В’ячеслав Судима, Юрій Поліщук, Василь Бобик, Марічка Білозір. Більшість віршів поклали на музику класичного естрадного формату, проте кілька прозвучали в бардівському стилі, що урізноманітнило програму. Глядачів також здивували коротким історичним перформансом від театру «ГаРмИдЕр».

За словами Віктора Івановича Корсака, який і був ініціатором цього заходу, такою імпрезою він хотів актуалізувати декілька речей, зокрема відстрочення «філософської смерті» та розвиток духовності.

«По-перше, існує клінічна, біологічна та філософська смерті. Якщо клінічній та біологічній зарадити не можна, то філософської можна уникнути. З одного боку, це в руках самої людини, вона має щось зробити за життя, а з іншого – в руках родичів і близьких, які мають пам’ятати та продовжувати ідеї», – зазначив Віктор Корсак.

Також він додав, що батьки в Україні мають лишати дітям не лише матеріальний спадок, а й щось більше, а діти і собі мають подумати, як це розвивати, тоді ми матимемо сильне суспільство.

Іван Корсак був непересічним журналістом і частиною його спадщини стала газета «Сім’я і Дім», яка поступово розрослася в медіахолдинг з радіо та великою кількість інтернет-видань, в тому числі мережею «Район.ін.ua». Присутнім показали невеликий фільм, складений з архівних фото та відео, а на завершення концерту пролунала пісня на поезію з назвою «Сім’я і Дім».

Джерело: Таблоїд Волині https://volyn.tabloyid.com/kontserti/u-lutsku-vidbuvsia-kontsert-pisen-na-poeziiu-ivana-korsaka-foto

 

ІНІЦІАЛІЗАЦІЯ ПРОЕКТУ